I don’t need friends. I make beer!


Prin 1930, berea la cutia devenea un produs foarte savuratde pasionatii gustului barbatesc-amar, insa implica foarte multe riscuri. Nu doar ca vorbim de adevarate bombe alcoolice, insa din 10 cutii de bere 2 sigur explodau din cauza reactiei vinilului (materialul din care erau fabricate pe atunci cutiile de bere), dar si a aciditatii lichidului vesel.

Această prezentare necesită JavaScript.

Exista si in lumea berii o rivalitate, deja „straveche si de demult”. Sa fie la cutie sau la sticla? Cum se pastreaza prospetimea berii mai bine? Dar faima, traditia si valorile? Hmmm, sincer votez pentru sticla, cu formele ei unduitoare, alaturi de sentimentul de umed…Rrrrr!  Dar ca sa-mi concretizez mai bine opinia despre acest subiect, berea la sticla se bea cu prietenii si pe o muzica bunaaaa, pe cand cea la cutie o pastrez pentru zilele in care ma ghemuiesc pe canapea si ma uit la un film. Se pare ca desi invazia cutiilor de bere creste din ce in ce mai mult pe rafturile supermarketurilor, sticla nu va disparea asa usor, caci acolo este gustul traditional si virgin al berii.

Cam pe acum 100 de ani, niste baieti care produceau bere s-au gandit sa ofere consumatorilor o modalitate mai usoara de a se bucura de virtutiile berii. Sticla, material mult prea diafan pentru acea perioada, a inceput sa aiba concurenta in cutiile cilindrice din metal de 5 ori mai gros decat cel al can-urilor de bere din prezent. Oki, problema transportului si depozitarii a fost rezolvata, insa va asigur ca ati fi preferat sa „savurati” o ciorba acra de varza mai degraba, decat o bere rasuflata. Tehnica ambalaraiii in cutii era inca timida si ineficienta, asa ca abia 30-40 de ani mai tarziu, cutiile de bere au devenit bune pastratoare ale ingredientelor minune din bere. Totusi, un avantaj pe care il salut cu verva, este acela ca pe langa costul lor redus, sunt si 100% biodegradabile.

Odata ce partea tehnica a fost rezolvata, designerii vremii au luat pensula creativitatii intre degetele ingenioase si pricepute si au inceput sa creeze adevarate opere de arta pe recipientele de bere. De la steme, alambicat si minutios realizate, pana la imagini vii in culori aprinse, cutiile de bere erau atat de diversificate si atractive incat cu greu te-ai fi putut decide care este cea mai „cocheta bere”. Privind in prezent, sunt un pic dezamagita…doar verde, verde si iar verde cu o sigla minimalista trantita in mijlocul cutiei. Foarte putin de aratat pe cutiile de bere azi…saracut, foarte saracut. Ma intreb …unde s-a pierdut imaginatia colorata a vremurilor trecute? Nici nu e de mirare, astfel, ca in SUA exista si un muzeu dedicat exclusiv ambalajelor de bere, unde majoritatea exponatelor sunt cutii de bere atent prezervate, de mai bine de 100 de ani. Enjoy!

http://kevslog.tripod.com/beercanmuseum/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: