Un foc ma arde la creativitate


Desi putini le mai gasesc utilitatea, azi, insa multi sunt aceia care incep sa colectioneze cutii de chibrituri, acest produs a stimulat creativitatea multor designeri si artisti de-a lungul timpului. M-a fascinat sa observ cat de minutioase era grafica cutiutelor de chibrituri si cate simboluri legate de mitologie am gasit. Stim ca focul din totdeauna a fost un insemn al evolutiei si al puteri, iar acest mesaj nu a fost omis la nivel vizual. Tonurile calde erau specifice ambalajelor vintage pentru chibrituri, amestecandu-se toate intr-un cocktail unde galbenul, portocaliul si rosul erau ingredientele de baza. Sintagma safety match era nelipsita de pe parte frontala a pachetelor, dovada ca cine se juca cu focul trebuia sa fie foarte vigilent. Uitandu-ma mai atent la unele dintre cutiile de chibrituri, din trecut, tare imi este ca azi nu ar fi permise pe piata. De exemplu non-conformistul brand, la acea vreme, si anume The Lip Brand, afiseaza doua buze senzuale, rubinii ce cuprind intre ele o tigara, musai aprinsa cu renumitele chibrituri. Dovada ca la acea vreme, publicitatea era destuld e permisiva.

Pe plan autohton, cutiile de chibrituri au fost din totdeauna inventiv utilizate. De la recipiente pentru diverse mici obiecte pana la suport de promovare publicitara. Am descoperit ca celebrul ziar al epocii de aur, „Scanteia”, isi promova brandul pe cutii de chibrituri tricolore. Ma intre oare, daca acest pachet era insotit de un ziar…pe care sa-l bagi direct in soba?!?

Azi, cutiile de chibrituri debordeaza de imagini amuzante, ba chiar suprararealiste, iar cele transparente ne ofera bete de chibrit care se zgaiesc la noi sau au chip de panda. E cert! Un lucru nu s-a schimbat cu privire la acest tip de ambalaje: conceptele creativ arzatoare. Totusi cele mai inspirate pachete de chibrituri le regasim azi sub imboldul si semnatura unor branduri de tigari renumite, ce investesc in a mentine o imagine cat mai atractiva pentru cei care cu greu se pot desparti de un viciu mai mult sau mai putin contestat. Mai mult, a-ti aprinde tigara cu un chibrit, extras dintr-o cutie cu un concept inventive este deja un trend foarte apreciat in detrimental plictistoarelor brichete.

Insa cele mai ilare cutii de chibrituri care mi-au amuzat adolescenta au fost cele cu gagici goale pe ele. Cine are colectia completa sa mi-o vanda ca sa ma amuz din nou:P

Această prezentare necesită JavaScript.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: