Unde sunt jucariile de alta data?


M-as intoarce in timp cu vreo 20 de ani si mi-as dori sa ma pot bucura de multe jucarii. Cu toate acestea, este greu sa mai gasesti o jucarie care sa exprime inocenta, care sa stimuleze imaginatia si inteligenta intr-un mod deloc vulgar si care sa te faca sa te simti nevatamat de idei multe prea adulte pentru varsta ta de copil. Am fost curioasa sa vad cum se prezinta jucariile de azi, sub ce forme nostime (credeam eu) surad jucariile din amabalajele lor. Am fost putin dezamagita, negasind ceva care sa ma uimeasca suficient de mult incat sa cred ca urmasii nostri se vor bucura de jucarii bestiale.

Stilizat si premiat

Singurul concept care mi-a placut, insa care pare sa se adreseze prea mult celor maturi si putin cam ignoranti cand vine vorba de inocenta, au fost niste jucarii de baie stilizate si cu un design minimal: unul e o ratusca, celalalt un peste cam insipid. Creatorul lor este Patrick Raylands, designer pentru Trendon Toys, iar aceste jucarii cu ochi bulbucati sunt castigatoare ale premiului Duke of Edinburgh in 1970. Aceste jucarii au fost relansate intr-un ambalaj care se potriveste stilului in care au fost proiectate, pastrand aceleasi note minimale, indulcite de cateva linii curbe pentru a sugera tipicul lor de jucarii de baie. Ambalajul nu spune totusi prea multe despre calitatiile produsului, acestea fiind deduse bineinteles doar din afisarea jucariei pe partea frontala a cutiei. As fi sugerat totusi atasarea, intr-un mod elegant a faptul ca acest produs este castigator al unei prestigioase competitii adresate designerilor.

Jucarii de la Google

Proiectul Google Android Toys este clar destinat acelor ciudati simpatici care mesteresc prin codul sursa toata ziua si care ard de nerabdare sa colectioneze robotei asemanatori logo-ului Google Android. Departe de a fi antipatici, acesti robotei stau frumos „expusi” intr-un ambalaj in care m-as fi asteptat sa gasesc o placa de baza sau un hard. Singurul aspect dinamic si acre stimuleaza curiozitatea, preferinta si mai apoi cumpararea este afisarea tuturor modelelor din colectie, modele care mai de care mai haioase. In cazul in care cumperi la bucata roboteii acestia vin asa-zisele cutii oarbe care nu afiseaza modelul pe care il cumperi, exact ca la Kinder Surprise. Cei 12 robotei sunt creati de Andrew Bell si sunt un fel de talisman simpatic pe care sa-l tii mereu pe birou.

Traditional ambalat in modern

Exista si companii responsabile din punct de vedere social care desi propun un tip de jucarii traditionale, conceptul brandului este extrem de sustenabil si de modern. Toys R Us este marca care propune cutii reciclabile pentru jucariile sale, fiecare dintre aceste cutii purtand un sigiliu special realizat din logo-ul original al brandului in combinatie cu simbolul Eco-Friendly. Este de apreciat conceptul mai ales ca acesta a fost realizat intern, de catre echipa care administreaza brandul.

Jucarii fioroase in ambalaje care musca

Pentru incheiere am ales brandul Coarse Toys care inca imi alimenteaza nedumerirea si intrebarea daca este bine sa creezi jucarii agresive din punct de vedere vizual. Bineinteles, nu am sa ma astept ca mamele joviale sa le cumpere tancilor lor dragi rechini cu colti ascutiti care musca papusi tatuate si cu machiaje satanice. Asa ca acestea incurajeaza mai degraba un stadiu matur al copilariei noastre tarzii, cand ne plac personajele cu personalitati indoielnice si povesti care ne stimuleaza adrenalina. Imi place ambalajul interior, cu rol de suport ce urmeaza perfect forma sau silueta jucariilor „suparate”. Cu look in stilul pop-art ce creeaza un constrast pe care eu una il ador si anume cel al culorilor calde un negru, dar si cu un design personalizat si personificat dupa chipul si asemanarea jucariilor, pot spune ca produsele Coarse Toys au o identitate unitara.

Un gând despre „Unde sunt jucariile de alta data?

  1. eumiealmeu spune:

    jucăriile de altădată sunt la topit… că părinții nesăbuiți le-au aruncat, considerând că abia de-acum vor fi lucrurile de calitate… până una alta, din câte jucării am cumpărat, mai frumoase erau ambalajele decât conținutul, așa că părinții rămân fără bani, iar copiii fără bucurii…
    jale!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: