Steampunk – genul cool pentru multe ambalaje


Steampunk suna la fel de cool ca orice alt termen care ne face sa parem mai interesanti precum vintage, rockish, hipster…bla bla. Asa pare, dar e mai mult decat atat, cred eu. Termenul format din steam (abur=face trimitere directa la perioada in care a aparut si anume Epoca Industraiala ~ pe la 1900) si punk (atitudine rebela). E un stil complicat, greoi, complicat, dar care te loveste prin combinatiile neobisnuite. Steampunk este un gen regasit in literatura, arta, muzica si chiar in erotism. Genul prinde bine si astazi in cultura jocurile pe calculatori (Bioshok, The Stalker), in filme si in show-urile TV, avand o puternica incarcatura fictionala. In opinia mea e un cocktail cam acid, pentru copii emo ce vor ajunge adulti goth la maturitate, care stimuleaza curiozitatea prin nuantele sale kitsch- intunecate si fictive. Ca personalitati marcante pentru acest gen l-as numi pe Jules Verne, care daca ar fi trait astazi ar fi fost un hipster simpatic, ce ar fi lucrat pana seara intr-o agentie de publicitate si care ar fi visat sa vina cu zeppelinul la intalnirile romantice sub clar de luna metalica.

Designul de ambalaj e arta in ochii mei si ai pasionatiilor. Steampunk este arta, in ochii unora…dar care si-a bagat coada cu talent in a influenta designul unor concepte de ambalaj potrivite. Celebrul brand de carti de joc, Bicycle, uimeste adesea prin ambalajele tematice in care salasuiesc cartile de joc. Exista si o editie limitata in stil Steampunk, un design hibrid interesant si international intre designul unui roman talentat, Alex Beltechi si o hartie speciala croita frumos de cei de la Theory11. Efectul de bronz cu fonturi incrustate in carton inspira ideea de material metalic, dar si scot in evidenta caracteristiciile artei in stil Steampunk. Delectati-va vazul cu ce a iesit din aceasta combinatie:

Acest gen artistic este numai potrivit cu bauturi care faceau deliciul pasionatiilor din vremea in care Steampunkul era in fasa. Kraken este o marca de lux de Rom, aceasta bautura ce boteaza curajul marinarilor. In cultura Steampunk vehiculele acvatice cu caracteristici mai mult sau mai putin realiste erau un motiv des intalnit, iar povestile cu monstrii marini cat se poate de creativ imaginati pigmentau literatura, arta si cultura de tip Steampunk. Toate aceste elemente se regasesc in forma grafica a etichetei si designului sticlei ce reprezinta bautura Kraken. De asemenea, chenarul cu linii curbate si florale aminteste de influentele victoriene asupra genului Steampunk.

Am lasat spre final care are aspecte de Steampunk Art mai mult din intamplare. Bazat pe un concept de responsabilitate sociala, ambalajul dedicat unui lant de bicicleta lasa ca produsul sa se vada prin forma simbolului luptei impotriva cancerului la san: celebra fundita. Semnul este transparent si permite vizualizarea produsului.

Alte concepte interesante:

Etichetat , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: