Promotiile pe ambalaje – plusuri si minusuri


Continutul este rege? Mai este aceasta o regula? Un rege este si el om, insa fara coroana si fara sceptru nu este decat ca oricare alt om. Acestea fiind spuse sa ne orientam privirea spre acele ambalaje care au de spus mai mult decat sa descrie continutul lor. Subiectul este amplu, asadar, azi am sa ma refer doar la ambalajele ce au ca scop comunicarea unei promotii si convingerea consumatorului sa intre in mrejele acesteia.

Un ambalaj ce anunta o promotie trebuie sa aiba cateva caracteristici esentiale:

1.          Sa pastreze caracteristicile de baza ale ambalajului obisnuit, insa sa vina cu ceva nou. Consumatorul nu trebuie sa intre intr-o stare de confuzie atunci cand cauta un produs. Noul ambalaj promotional trebuie sa vina cu o completare a ceea ce ambalajul de baza spunea inainte.

–          Noutatea trebuie semnalata subtil, insa se remarce din primele secunde in care consumatorul intra in contact cu produsul. Pentru aceasta se utilizeaza diferite tehnici, cum ar fi aplicarea unor abtibilduri cu o cromatica care sa stimuleze atentia imediata (culori calde precum: galben, rosu, portocaliu). In alegerea cromatica se va tine cont de schema cromatica a ambalajului.

–          Parte din ambalaj fac si micile cadouri sau sample-uri. Cel mai adesea aceste tehnici sunt menite sa promoveze o marca noua folosind capitalul de imagine al unui produs deja consacrat din portofoliul producatorului. Totodata, pot exista si parteneriate intre branduri complementare.

–          Anunturile promotionale afisate pe ambalaje pot avea ca element cheia un anumit cod care anunta un castig imediat sau care ofera o informatie promotionala ce trebuie mai departe transmisa prin intermediul unui sms sau trebuie inscrisa pe un site special dedicat campaniei. Nu cred ca gresesc atunci cand spun ca astfel de campanii au ca scop mai mult sau mai putin ascuns completarea unor baze de date. Informatia este vitala in aceste timpuri in care unele canalele de comunicare nu mai fac fata unui surplus de materie informationala. Ceea ce face misiunea si mai grea este faptul ca publicurile sunt din ce in ce mai drastice si filtreaza crancen informatia cu care vine in contact la nivel constient si  inconstient.

–          Promotiile nu se pot aplica oricarei categorii de produse. De exemplu, daca un produs de lux lanseaza o promotie pe baza unei reduceri de pret sau prin oferirea unei bonificatii isi pierde din excelenta. Publicurile consumatoare de branduri de lux doresc sa cumpere ceva unic si care este in top top doar prin fortele proprii. Singurele tangente cu promotiile ar putea fi editiile limitate. Promotiile sunt destinate produselor de tip mainstream sau low stream tocmai pentru ca acestea sunt consumate in cantitati mari si nu se bazeaza in primul rand pe unicitate. Categoria FMCG este cea care aplica cel mai des astfel de srategii de vanzare.

Promotiile care se bazeaza pe oferirea unei cantitati mai mari de produs pot aduce la nivelul ambalajului original unul auxiliar care sa le reuneasca pe cele individuale. Acestea pot fi simple (tipla de plastic cu o eticheta speciala) sau ambalaje cu o arhitectura si o tehnica speciala.

–          Promotiile nu intaresc neaparat relatia cu consumatorul. Ele au in primul rand rolul de a stimula puterea de cumparare, de a lichida stocuri si de a face produsul vizibil.

In incheiere, as vrea sa amintesc sloganul berii Ciuc: Berea nu se bea pentru promotie, ci pentru gust. Asadar, in acest caz continutul este rege.

Etichetat , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: