3 cladiri comuniste construite impotriva umanitatii


Da da..de ce acest titlu?…pareri impartite, sprancene ridicate, da, ma pun in locul vostru, va ghicesc gandurile. Am prins doar trei ani de viata in comunism, dar am trait tranzitia, cu bune si cu rele, cu sacrificii si beneficii. Insa, mereu m-am intrebat..ce e cu aceasta caracteristica megalitica a comunismului architectural. Ideea acestui articol mi-a venit pe fondul unei calatorii la Chisinau (care m-a transpus in urma cu cel putin 10 ani, pe cand antenele troleelor bucurestene picau la fiecare curba sau intersectie semi-periculoasa), dar si in urma unei idei date de un bun prieten.

08_big 262725_640 2327961747_67315cdaf0

In Chisinau, blocul Romanita se inalta inca semet printre alte blocuri tinere cu cel putin 20 de etaje desenate releveu. Romanita mi s-a intiparit pe retina de la cativa kilometrii, pe cand traversam podul dintre MallDova si unul dintre cele mai impadurite cartiere ale Chisinaului. Mi-am zis…acolo sigur are sediul o televiziune, sigur e ceva cu multa insemnatate. Si este…cea a oamenilor care zilnic simt izul sinistru al peretilor impregnati de igrasie, a mizeriei pictate pe primele doua nivele ale imobilului, dar care …trecand peste toate astea, inca mai gasesc admiratia pentru o priveliste fara cuvinte. Si nu sunt singurii din lume. La mii de kilometrii departare, in capitala Africii de Sud, unde Vodafone isi faleste ultima reclama fara rusine, se inalta alt colos …de doua ori mai impovarat de beton, dar si de povesti triste. Pe numele sau…Ponte City…atat de impunator, atat de gol pe dinauntru, la propriu si la figurat. Candva, curand inca,altarul guinoaielor ajunse pana la nivel 5, al pestilor, sinucigasilor si boemilor paziti de o armata de bodyguarzi care nu te lasa sa iti aduci nici macar iubitul/iubita acasa. Jurnalistul Mike Luptak, unul dintre locatari povesteste ca dupa ce ai locuit in Ponte City…alt loc nu poate sa te mai lege atat de mult, chiar si in conditiile date. Si eu care credeam ca locul pe care l-am numit „casa” in urma cu 3 ani ma fascinase ca o poveste cu feti frumosi si Ilene consanzene, este cel mai zen loc din lume…

<> on April 4, 2013 in Johannesburg, South Africa.

ponte_city

Microbul imi intrase in minte si vroiam sa vad..ce mai poate iesi din megalomanismul comunist sau de alta factura…iata, Coreea de Nord..unde daca faci o poza esti condamnat pe viata. Niste soparle…cu sange mai rece ca o bere servita bine, au facut fata imposibilului..si din umila noastra Europa vedem…chiar si pe atot-stiutorul Google – Ryugyong Hotel. Un numar: 3000 de camere…niciodata nu au vazut picior de om, un cap pe o perna, un room-service…nimic. O cladire SF intr-o tara dominata de cenzura, cu 0 turism si teroare servita pe paine. Un insucces al comunismului, dar care se inalta fara nicio rusine peste o saracie fizica si spirituala uriasa.

Ryugyong Hotel (unfinished)

Poate va continua seria…cercetarea e in lucru.

Etichetat , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: